wersja testowa serwisu
  • Restauracja
  • BHP Łęczyca
  • AllePaznokcie - maseczki - ELE24

Modernizacja ulicy Rawskiej - prawdopodobnie szybciej niż planowano!

dji_0236_00011mFyZwmKjZlOE6tCTiHtf
fot. Urząd Miasta Skierniewice

Coraz bliżej ukończenia modernizacji ulicy Rawskiej w Skierniewicach. To największa drogowa inwestycja sezonu. Zaawansowanie prac pozwala przypuszczać, że z odnowionej ulicy skorzystamy wcześniej, niż zakładano w pierwotnej umowie z wykonawcą.

Modernizacja ulicy Rawskiej to bez wątpienia zadanie, które nie tylko poprawi estetykę, ale także bezpieczeństwo i funkcjonalność układu drogowego w tej części miasta. Nowa nawierzchnia, przestrzeń parkingowa, przebudowane skrzyżowania czy wreszcie bezpieczne rondo - to tylko niektóre elementy inwestycji pokazujące zakres prowadzonych prac. Dobre wnioski płyną także z tempa realizowanego zadania. Wiele wskazuje na to, że kierowcy pojadą nową ulicą wcześniej, niż zakładano. Umowny termin realizacji inwestycji mówi bowiem o zakończeniu prac wraz z końcem października.

- Dziś już widać gołym okiem, jak będzie wyglądała zmodernizowana ulica Rawska i jak poprawi się jej funkcjonalność. Rondo u zbiegu Rawskiej i alei Niepodległości pozwoliło na bezkolizyjne włączenie ulicy Kilińskiego do skrzyżowania. Takie rozwiązanie usprawnia ruch i rozwiązuje sporo komunikacyjnych problemów w tym miejscu. Warto też pamiętać o estetyce tego drogowego połączenia. Będziemy mieli kolejną przestrzeń, która wizualnie nawiążę do klimatu naszego rynku - podkreśla Prezydent Miasta Skierniewice Krzysztof Jażdżyk.

Kamienice jak nowe

Jeśli już mowa o kwestiach estetycznych, samorząd zadbał również o stan kamienic w tej części miasta. W ramach oddzielnego zadania Zakład Gospodarki Komunalnej wymienił bowiem elewacje trzech kamienic przy ul. Rawskiej 4, 11 i 13. W ramach zadania zamontowano nowe rynny, naprawiono tynki, wykonano ozdobne sztukaterie, a na koniec wszystko odmalowano.. Remontem zostały objęte również bramy. Prace zakończyły się wraz z końcem czerwca.

W ramach robót gwarancyjnych, bezkosztowych dla miasta zamontowano też płyty ażurowe, na dotychczasowym parkingu trawiastym na Skwerze Błogosławionego Ks. Jerzego Popiełuszki. Na takie, bardziej funkcjonalne rozwiązanie zgodził się bowiem konserwator zabytków.

źródło: UM Skierniewice